Donji extremiteti - radionica, 29. travanj 2023 PDF Ispis E-mail
Autor Tonći Šitić   
Ponedjeljak, 08 Svibanj 2023 10:59

Karavana znanja ide dalje i to održanom radionicom Manualna fizioterapija – donji extremiteti (9. po redu).

Nazočnih je bilo 6 polaznika (dvoje otkazalo zbog bolesti), problem tako malog broja polaznika je i kasna obavijest na stranicama HKFa čije je Povjerenstvo za edukaciju odgodilo bodovanje i postavljanje obavijesti na službene stranice HKFa zbog „nedovoljno opisanog programa i ne navođenja satnice“ tako stoji u objašnjenju, pa sam prepisao program koji pišem gotovo isti od početka i iznova stavio satnicu (koja je uvijek ista) . Nakon 18 godina radionice da sam i to doživio. Kako su rekli, druga su pravila igre i njih će se pridržavati. Dozvolu ( Obavijest o bodovanju) sam dobio prije cca 3-4 tjedna pred radionicu što je malo da ljudi vide, prijave se itd. Možda je problem i u nekvalitetnom predavanju ali preko 60 održanih radionica do sada, preko (ukupno) 600 polaznika na svim radionicama do sada. Pošto nemam facebook ( prestar sam za te stvari) molio sam i administratoricu jedne facebook grupe da objavi. Nakon 10 dana čekanja i 3 podsjećanja odustao sam i lijepo se zahvalio. To se zove kolegijalnost! No podjela na krugove i klanove je nevjerojatna. Šteta zbog struke ali što je tu je.

Imena "uspornika" ( to vam je hrvatski izraz za ležećeg policajca -  leži i smeta ),  nisu vrijedna spomena i ako im je to sreća neka im bude. Negdje imam zapisane „zgode“ toga tipa i ostale ne lijepe stvari vezeno za „cirkuse“ oko radionica općenito ( ne događanja na radionicama niti stvari koje su se događale na njima jer to vidite u svakom izvještaju) pa ću ih vjerojatno objaviti u neko dogledno vrijeme.

Da se vratim na samu radionicu koja je po meni bila odlična a to su pokazale i evaluacijske liste. Kolega Jadran je došao čak iz Splita na radionicu (hvala Jadrane!), naravno bila je i mlada umirovljena kolegica kao i prošli puta, kaže fizioterapija je zaraza i uvijek sa da nešto ponoviti i naučiti.

Kao i na radionici Gornjih extremiteta osnova je bila funkcionalna anatomija te orijentacija, samo ovaj puta na nozi. Započeli smo sa prstima stopala i završili sa djelomičnom obradom kuka.

Najviše smo se zadržali na metatarzalnim kostima zbog njihove specifične građe i oblika.

Ta njihova specifična građa nam omogućuje hod i još štošta drugoga. Stopalo je kontakt sa podlogom i to nam sve govori. Cuneiformne kosti, talus, kalkaneus i ostale, jako zanimljiva priča. Polaznici su bili fizioterapeuti praktičari željni znanja koje su iskreno se nadam dobili.

Najprije sam demonstrirao na svakome ponaosob i onda su oni radili jedan na drugom uz povremene promjene partnera. Ma fantastično, jer smo imali vremena napretek tako da su „kočničari“ napravili polaznicima i uslugu.

Hvala svim nazočnima na radionici.

Slijedeći je PIR koji ide 27. svibnja i Gornji extremiteti (drugi dio) koja se održava 3. lipnja.

Ukoliko želite da se radionice održe kod vas bilo gdje u Domovini molim vas da me kontaktirate.

a
a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l

Ažurirano Srijeda, 31 Svibanj 2023 16:39